10 Tips voor de wekelijkse boodschappen

18 oktober 2017

Grijp jij regelmatig mis in de voorraadkast? Laat jij je verleiden tot aankopen in de supermarkt die je niet nodig hebt? Vind je het lastig om elke dag weer te bedenken wat je gaat eten? Wil je tijd en geld besparen? Dan zouden deze tips je kunnen helpen.

Maak op de computer een standaard boodschappenlijst. Zet hierop de producten die jij meestal gebruikt en houd ruimte vrij om minder frequent gekochte producten erbij te schrijven. Houd de volgorde van de winkelpaden aan om te voorkomen dat je steeds heen en weer moet lopen. Print het lijstje uit en hang of leg deze op een vaste plek in huis (koelkast of aanrecht) zodat iedereen erop kan zetten wat hij/zij op heeft gemaakt of nodig heeft. Hiermee voorkom je dat je mis grijpt. Je wordt niet verleid tot aankopen die je niet nodig hebt. Het bespaart tijd en geld.

Maak de avond voordat je boodschappen gaat doen een menuplanning van wat je de hele week wilt gaan eten. Houd hierbij rekening met sport of clubjes van jezelf en/of huisgenoten waardoor er misschien meer of minder tijd is om het eten klaar te maken en houd rekening met het aantal personen die mee eten. Hiermee voorkom je dat je in de winkel nog moet gaan bedenken wat je gaat eten en mogelijk belangrijke ingrediënten vergeet waardoor je weer terug moet of besluit dan maar naar de snackbar te gaan.

Pak de folder van de supermarkt waar jij je boodschappen meestal doet erbij. Aan de hand van de aanbiedingen kan je een planning voor de hele week maken. Vermeld op je lijstje de aanbiedingen apart. Deze staan (meestal) aan de kopse kant van de gangpaden, zo kan je ze makkelijk vinden.

Maak een overzichtelijk lijstje van je menuplanning (bv. op de achterkant van je boodschappenlijst) en hang deze op een overzichtelijke plek in de keuken. Hierdoor hoef je, als je thuis komt na een dag werken, alleen maar te kijken wat je van plan was die dag te eten. Je huisgenoten kunnen er ook op kijken waardoor de eeuwige vraag ‘Wat eten we vandaag?’ niet gesteld hoeft te worden. Door vooraf te plannen scheelt het een hoop stress, gepieker over wat te eten. Juist door vooraf een menuplanning te maken eet je gevarieerd en val je niet steeds terug op dezelfde recepten.

Geen inspiratie: als je veel met weekmenu’s werkt bewaar deze en pak een ‘oude’ menuplanning erbij. Dit scheelt een hoop stress en gepieker over wat te eten. Je kan eventueel alle weekplanningen in een ordner bewaren en ze ordenen naar de seizoenen.

Wil je je huisgenoten erbij betrekken? Vraag hen elk één of twee menusuggesties te doen.

Houd je van afwisseling: verzamel je favoriete recepten in een ordner. Doorloop de ordner en maak hiermee je menuplanning.

Voorkom misgrijpen van wc-papier, koffie, pasta, shampoo, tandpasta etc. Zorg dat je altijd één pak of tube extra in huis hebt; het bespaart je een ongepland bezoek aan de supermarkt.

Vergeet jij vaak de lege flessen in te leveren of het glas naar de glasbak te brengen? Schrijf dit bovenaan je standaard boodschappenlijst. Hierdoor zie je dit als eerste staan en word je er aan herinnerd om terug naar de auto/fiets te gaan.

Gebruik jij altijd dezelfde boodschappenkrat of tas? Doe direct glaswerk of lege flessen hier in. Zo voorkom je dat je glas of lege flessen vergeet en je huis blijft lekker opgeruimd. Als je genoeg ruimte bij deze plek hebt kan je ook oud papier, batterijen, plastic en kleding neerleggen. Wil je je boodschappenkrat of tas pakken dan wordt je vanzelf eraan herinnerd deze spullen ook mee te nemen.

Ik wens je heel veel succes en plezier met deze tips.

Heb je zelf nog waardevolle tips voor mij en de andere lezers dan ontvang ik ze graag van je. Heb je nog vragen of wil je hulp bij het organiseren van jou (huis)houden? Neem dan contact met mij op.