10 redenen om kleding weg te doen

12 juni 2019

Te veel kleren hebben betekent veel keuzes moeten maken.

Heb jij een overvolle kledingkast? Heb je geen overzicht meer in je kledingkast? Weet je niet meer wat je moet aantrekken? Koop jij wel eens kleding en kom je er thuis achter dat je al zo’n kleur shirt hebt? Mogelijk is het tijd om wat kleding weg te doen. Wil je tijd en geld besparen? Dan zouden onderstaande redenen je kunnen helpen in het maken van keuzes.

10 redenen om kleding weg te doen:

 1. Het kledingstuk is nog netjes maar een of meer maten te groot of te klein. Bewaar het niet ‘voor wanneer ik het (weer) pas’. Niets is leuker om iets nieuws te kopen wanneer je toe bent aan een andere kledingmaat. Verkoop het of geeft het weg. Een ander is er vast heel gelukkig mee.
 2. Je vindt het kledingstuk eigenlijk niet mooi maar er hangt een mooie herinnering aan. Maak er een foto van. Verkoop het of geef het weg. Een ander is er vast heel gelukkig mee.
 3. Je hebt een miskoop gedaan. Een miskoop is een miskoop; je gaat het toch niet meer dragen; ook al heeft het je veel geld gekost. Verkoop het of geeft het weg. Een ander is er vast heel gelukkig mee.
 4. Je hebt niet (meer) wat goed combineert met dit kledingstuk. Wil je het graag dragen? Neem het mee naar de winkel en koop een bijpassend kledingstuk. Ga je het niet meer dragen? Verkoop het of geeft het weg. Een ander is er vast heel gelukkig mee.
 5. Hoeveel van dezelfde shirts of broeken heb je nodig? Bepaal voor jezelf hoeveel stuks acceptabel is. Verzamel alle shirts en doe de minst mooie exemplaren weg. Bewaar alleen de shirts die niet aan de criteria uit dit lijstje voldoen.
 6. Het kledingstuk is niet meer ‘in de mode’ waardoor je het niet meer aan trekt. Bewaar het niet ‘voor wanneer het weer in is’. En als het weer in de mode is is de kans groot dat de kleur ‘niet meer in is’ waardoor je het ook niet meer aan zult trekken. Verkoop het of geeft het weg. Een ander is er vast heel gelukkig mee.
 7. Sokken die niet meer compleet zijn trek je toch niet meer aan. Doe ze weg.
 8. Er zitten vlekken op die je er niet meer uit hebt gekregen of niet meer uit gaan. Is het de moeite waard om de stomerij het te laten proberen? Breng het naar de stomerij. Niet de moeite waard om te laten stomen of is de vlek er niet uitgegaan; doe het weg. Grote kans dat je een kledingstuk met een vlek niet meer aan trekt.
 9. Het kledingstuk is kapot. Is het de moeite waard om te repareren? Leg alles bij elkaar en ga er een halfuurtje voor zitten om alles weer te maken. Je kan het ook laten repareren. Niet de moeite waard voor reparatie? Doe het weg.
 10. Verwassen of uit gelubberd? Panty met ladder. Grote kans dat je het niet meer aan trekt. Doe het weg.

Andere tips:

 • Bewaar 1 of 2 shirts en broeken voor als je een schilder- of tuin- of andere klus hebt. Dan hoef je je mooie kleding hiervoor niet uit de kast te trekken.
 • Wil je overzicht houden in je kledingkast? Sorteer je kleding in zomer- en winterkleding en berg in de winter de zomerkleding elders op. In de zomer doe je dit met je winterkleding.
 • Hang het hangertje van alle hangkleding andersom; wat je gebruikt hebt hang je goed terug nadat je het gedragen hebt. Aan het einde van het seizoen kan je precies zien wat je niet gedragen hebt; het hangertje hangt immers nog andersom. Dan kan je alsnog beslissen het te verkopen of weg te doen.
 • Organiseer een kledingruil met vriendinnen.
 • Hanteer het principe ‘nieuw kledingstuk erin, oud kledingstuk eruit’.

Ik wens je heel veel succes en plezier met deze tips.

Heb je zelf nog waardevolle tips voor mij en de andere lezers dan ontvang ik ze graag van je. Heb je nog vragen of wil je hulp bij het organiseren van jou kleding(kast)? Neem dan contact met mij op.