De Pomodoro techniek

7 september 2017

Zie jij wel eens tegen een (grote) taak op? Of kan je je echt niet concentreren op één ding (bv. huiswerk!)? Lukt het je soms wel om aan een taak te beginnen maar laat jij je snel afleiden waardoor die taak nooit af komt? Dan zou de ‘Pomodoro techniek’ je hierbij kunnen helpen.

De naam is zo ontstaan omdat de bedenker, Francesco Cirillo, een kookwekker gebruikte in de vorm van een tomaat. De Pomodoro techniek is een (timemanagement) methode om je tijd in blokjes te hakken, met behulp van een kookwekker. Het is een techniek die je kan helpen om aan de slag te gaan met lastige taken.

Wat heb je nodig hiervoor?

Het enige dat je nodig hebt is een kookwekker of een app op je smartphone of tablet. Word jij afgeleid door het getik van een kookwekker? Kies dan de smartphone.
Tip: zet je smartphone of tablet op ‘vliegtuigstand’ zodat je niet afgeleid wordt door binnenkomende berichtjes en/of telefoontjes.

Hoe werkt de techniek?

 1. Voorbereiding: Maak 2 lijstjes:
  1. Maak een lijstje met wat je vandaag wil gaan doen. Kies een wat grotere taak waarvan je weet dat je er minstens 25 minuten mee bezig bent. Heb je een taak waarvan je van te voren al weet dat deze meer dan 2 uur duurt, splits de taak dan op in kleinere taken. Misschien heb je het al in je hoofd zitten of heb je al een to-do lijstje, dan kan je die gebruiken.
  2. Maak een lijstje met wat je wil gaan doen ter ontspanning. Splits dit op in dingen die je in 5 minuten kan doen en dingen die 15-30 minuten duren. Voorbeeld (5 minuten): kopje koffie drinken, toiletbezoek, tijdschrift of krant lezen, eventjes op de bank liggen of buiten zitten. Voorbeeld (15-30 minuten): lunchen, wandelingetje maken, tijdschrift of boek lezen of doe een powernap.
 2. Stel je timer in op 25 minuten.
 3. Werk 25 minuten aan je taak tot de timer afgaat. Probeer dit ontspannen en geconcentreerd te doen. De taak hoeft niet binnen 25 minuten af. Het gaat er om dat je wat doet en dat je voortgang boekt. Gaat de timer af dan was dit de 1e Pomodoro.
 4. Neem een pauze van 5 minuten (gebruik hierbij de kookwekker/smartphone/tablet!). Na elke 4e Pomodoro neem je een langere pauze (15-30 minuten).
 5. Herhaal de Pomodoro. Doe dit net zo lang tot je taak af is of je genoeg tijd aan je taak besteed hebt voor vandaag.

Misschien heb je er al maanden tegenop gezien om deze taak uit te voeren. Wees trots op wat je gedaan hebt!

Deze methode kan je ook heel goed toepassen bij kinderen die zich moeilijk kunnen concentreren met huiswerk maken. Doe in de 5 minuten pauze bij voorkeur iets waarbij je je hersenen niet hoeft te gebruiken.

Waarom is deze techniek effectief?

 • De korte tijdsblokken verhogen je motivatie en je concentratie.
 • Je zorgt ervoor dat je afleiding uitschakelt waardoor je je beter op je taak kunt focussen.
 • Je hoeft je aandacht maar 25 minuten vast te houden. Daarna mag jij 5 minuten lang je door van alles laten afleiden.
 • De pauzes zijn de beloning voor het harde werken. Neem ze ook echt!
 • Het brengt je in een FLOW. Een gevoel van succes omdat je iets hebt afgemaakt, dit geeft een goed gevoel.
 • Je wordt effectiever in je werk en hierdoor kom je minder onder tijdsdruk te staan. Dit geeft rust.
 • Je zult merken dat als je deze techniek wat langer gebruikt, je steeds beter wordt in het schatten van de tijd die je nodig hebt om werkzaamheden af te ronden.

Ik wens je heel veel succes en plezier met deze simpele techniek.

Heb je over deze methode nog vragen of wil je weten hoe Pomodoro’s jou kunnen helpen? Neem dan contact met mij op.